13 juni 2019

10:30 - 11:00

Inloop

11:00 - 11:10

Inleiding door dagvoorzitter Jan Spoelstra, hoofdredacteur Maritiem Nederland en Technisch Weekblad

11:10 - 11:40

Smart Ships: meer dan slim onderhoud
Toine Cleophas, research manager Damen Shipyards

Een schip voorzien van slimme sensoren en zorgen dat deze op hetzelfde platform samen komen, vergt een enorme inspanning. Maar als een grote scheepsbouwer als Damen vervolgens de vergaarde data laat samenvloeien  met wat computermodellen voorspellen, ontstaan digital twin simulaties waarmee schepen bijzonder efficiënt in de vaart komen. De voordelen? Minder energieverbruik aan boord, minder bemanning, slimmer onderhoud.

11:40 - 11:50

Startup: Remote monitoring bij nieuwe innovatieve systemen
Guus van Hecke, commercieel technisch manager bij Marine Systems

Marine Systems ontwikkelde een methode om het reinigen van containers verregaand te automatiseren met een robot. Waar voorheen een medewerker met een hogedrukspuit vele honderden liters water voor het reinigen van een container gebruikte, gaat het nu efficiënter met minder waterverbruik. Als je anno 2019 een nieuw technisch product in de markt zet, hoe richt je dan de monitoring op afstand in? Hoe zorg je voor slim onderhoud? En hoe voorzie je de eindgebruiker van de juiste adviezen op het operationele vlak? Volgens Guus van Hecke schakelt een startend bedrijf sneller dan een multinational.
 

11:50 - 12:20

De verbindende schakel tussen industriële automatisering en reguliere IT
Diederick Nab, project manager en branche manager Maritiem, WAGO NL

Met ontwikkelingen op het gebied van monitoring op afstand, smart maintenance of zelfs remote control in de maritieme sector, komt de OT (Operational Technology)  steeds dichterbij IT te liggen. IT systemen op kantoor raken verbonden met het schip. Wat zijn dan de grootste uitdagingen? Hoe communiceert een slim algoritme dat draait op een datacenter met de vele systemen aan boord van een schip? WAGO deelt op Smart Maritime Technology graag zijn visie op big data in de maritieme sector.

12:20 - 13:15

Lunch

13:15 - 13:25

Startup: Transparantie leidt tot efficiëntie
Mounir Bendouch, Oprichter Bunker Connect

Het bestellen van bunkers tegen de beste voorwaarden is een tijdrovende klus. Door het bouwen van een slim platform waarop vraag en aanbod snel samenkomen, krijgen reders een betere deal en raken aanbieders van scheepsbrandstof sneller in contact met kopers. Hoe manifesteert deze startup zich in een conservatieve markt? Hoe maakt een dergelijk platform de maritieme industrie slimmer?

13:25 - 13:55

3D printen in de maritieme sector
Lucas Janssen, directeur/oprichter CEADgroup

en

Joe Platt, lead development engineer Royal3D


De 3D printer wordt volwassen en krijgt steeds meer industriële toepassingen. De door CEAD ontwikkelde 3D printer kan koolstof- of glasvezel versterkte kunststof objecten ter grootte van een middenklasser auto printen, zoals behuizing van elektronica, onderdelen van HVAC systemen, cabines van kranen en rompen van reddingsbootjes. Mogelijke toepassingen van deze Continuous Fibre Additive Manufacturing methode zijn eindeloos, wie stapt er in?
 

13:55 - 14:05

Startup: Een gamechanger in sleepdiensten
Gary Vaz, founder Tow-Botic Systems

Het manoeuvreren van grote zeeschepen kan volgens Gary Vaz veiliger, sneller en nauwkeuriger dan nu gebeurt via conventionele sleepboten. Tow-Botic Systems introduceert kleine elektrische vaartuigen die praktisch geheel bestaan uit een thruster, en die magnetisch aan de romp van een schip vasthaken en als een soort extra thruster het schip assisteren bij het manoeuvreren. Bijkomend voordeel is dat deze vaartuigen via remote control of zelfs autonoom kunnen varen, omdat er geen bemanning nodig is voor het vastmaken van sleeplijnen.

14:05 - 14:35

Additive Manufacturing bij de Koninklijke Marine
ir. EMSD Sander Wanningen, projectleider Expertisecentrum Additive Manufacturing bij de Koninklijke Marine

Aan boord van alle marineschepen moet een 3D printer komen te staan. Zo kan de bemanning zelf kunststof onderdelen printen en vervangen. De Koninklijke Marine loopt hierin voorop, wat kunnen reders daar van leren?

14:35 - 14:45

Startup: Blockchain vs papier - De toekomst van ladingcontracten
Hjalmar van der Schaaf, oprichter Cargoledger

Wanneer schepen steeds slimmer worden en autonoom varen als stip op de horizon dichterbij komt, moet er volgens Hjalmar van der Schaaf ook iets gebeuren aan de papierwinkel die met lading meereist van een productielocatie in China tot aan de klant in het Europese achterland. Via blockchain kan ladingafhandeling slimmer en efficiënter. Hoe? En wie is aan zet?

14:45 - 15:15

Pauze

15:15 - 15:35

Autonoom varen in de binnenvaart
Remco Pikaart, Owner Shipping Factory & Founder Shipping Technology

en

David Woudenberg, Lead Autonomous, Shipping Technology

Artificial Intelligence en deep learning zijn in de Amsterdamse grachten al ingezet om een sloep autonoom te laten varen. Maar hoe kunnen we dit vertalen naar een groot binnenvaartschip? Pikaart verzamelt data en ontwikkelt een algoritme om veilig autonoom te kunnen varen met grote binnenvaartschepen. Wanneer vaart het eerste binnenvaartschip autonoom?

15:35 - 15:55

Uitdagingen voor autonome beslissingsprocessen en besturing
Thijs Hasselaar, Project Manager, MARIN

Kruisende scheepvaartroutes, een drukke haven, offshore windturbines nabij en wellicht nog een ongeborgen scheepswrak in een ondiepe scheepvaartroute. Hoe zorgen we dat een algoritme gevoed wordt met alle noodzakelijke informatie? En hoe zorgen we ervoor dat de beslissingen inherent veilig zijn? Ypma deelt de waardevolle inzichten die MARIN opdeed tijdens een recente pilot.

15:55 - 16:15

Zeevarenden blijven essentieel voor scheepvaart
Robert Hekkenberg, 
Associate Professor Maritieme Techniek, TU Delft


Voordat je een zeeschip autonoom laat varen, moet je eerst in kaart brengen wat de bemanning aan boord doet. Dan zul je erachter komen dat een schip besturen en navigeren maar één onderdeel is van de taken van de bemanning. Overige zaken zoals onderhoud en communicatie met de wal blijven zeevarenden vereisen. Wanneer je het navigeren en besturen aan algoritmen uitbesteed, komt een conventioneel zeeschip niet heel ver. Voor een echt autonoom schip moet het hele design op zijn kop.

16:15 - 16:45

Paneldiscussie Autonoom varen tussen de laatste 3 sprekers, de zaal en de Maritiem Nederland redactie

16:45 - 18:00

Netwerkborrel

eenvoudig evenementen organiseren
 eenvoudig evenementen organiseren